A weboldal cookie-kat használ a szolgáltatások minőségének javítására. A weboldal további használatával elfogadom a cookie-k használatát. Megértettem További információk
Gyertyaláng.hu a Facebook-on
 
Belépés
E-mail címed:

Jelszavad:



Regisztráció
Elfelejtett jelszó


Jelenleg 1261 látogató és 22 gyertyagyújtó van itt,
akik 54 személyért átlagosan 47 gyertyát gyújtanak percenként.




Visszajelzés


Az oldal ajánlása

 
Avar István (Avar István, a nemzet színésze) gyertyája
 

 
Bíró ZsuzsaBíró Zsuzsa
Bíró Zsuzsa
Ezt a gyertyát Bíró Zsuzsa gyújtotta 15 napja Avar István, a nemzet színészéért.
Ez a gyertya már leégett.

Oka: Elhunyt  

Tölts fel Te is képet a képgalériájába gyertyagyújtás Új gyertya gyújtása gyertyái Gyertyái (19 db)

üzenet  Üzenet küldése a gyertya gyújtójának



Született: 1931. 03. 20. Egercsehi

Elhunyt: 2014. 09. 13.

Avar István 1954- ben szerzett diplomát a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. A Heves megyei Egercsehiben született 1931- ben. Tizennégy éves korában bányamunkásként már családfenntartó volt, hadifogságba esett apja helyett. A papi hivatás vonzotta, és csak miután apja 1948- ban hazatért a fogságból, színjátszó köri társainak biztatására felvételizett a Színház- és Filmművészeti Főiskolára. Elsőre felvették és 1954- ben szerzett diplomát a főiskolán.

Először a Pécsi Nemzeti Színházban játszott. 1960- tól a Madách, 1966- tól a Nemzeti Színház társulatának tagja volt, 1985- től nyugdíjazásáig pedig újra a Madách Színházban játszott, aztán a Pesti Magyar Színház előadásain lépett fel. Erőteljes, szép orgánuma, természetes játékstílusa szakmai és közönségsikert hozott Avar Istvánnak, pályafutása alatt a drámairodalom legnagyobb szerepeit játszhatta el, nagysikerű előadások résztvevője volt.


Színpadi szerepei mellett számos magyar film és tévéjáték főszereplője volt (Vasvirág, Két emelet boldogság, Párbeszéd, A fekete város, Mocorgó, Égi bárány, Álmatlan évek, Hamis a baba) . A Színház- és Filmművészeti Főiskolán színpadi beszédet tanított, 1973 és 1990 között - pártonkívüliként - országgyűlési képviselő volt, emellett tagja a parlament kulturális bizottságának.


Művészi munkáját 1963- ban és 1969- ben Jászai Mari- díjjal, 1975- ben Kossuth- díjjal ismerték el. A kiváló művész címet 1980- ban nyerte el, 2001- ben, Sinkovits Imre halála után a nemzet színészévé választották. A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét a csillaggal 2007- ben kapta meg. Nyolcvanéves korában, az MTI- nek adott interjúban arról beszélt, hogy - bár megszámlálhatatlan filmben, tévéjátékban szerepelt, rengeteget szinkronizált - számára a színház az igazi.


 


Első gyertya meggyújtva: 2014. 09. 13.
Gyújtotta: Gizella
Gizella
Gizella

19 gyertya ég az eddig gyújtott 12152 közül.
 
Oldala Oldala
 
üzenet Üzenet küldése a gyertya gyújtójának
 
gyertyagyújtás elküldése Elküldöm egy ismerősömnek
 
Új gyertya gyújtása Új gyertya gyújtása
 
Gyertyái Gyertyái (19 db)
 
Gyertyái a térképen Gyertyái a térképen



Megosztás közösségi oldalakon: QR kód QR kód


Megosztás egyéb weboldalakon: megnyitásához kattints ide