A weboldal cookie-kat használ a szolgáltatások minőségének javítására. A weboldal további használatával elfogadom a cookie-k használatát. Megértettem További információk
Gyertyaláng.hu a Facebook-on
 
Belépés
E-mail címed:

Jelszavad:Regisztráció
Elfelejtett jelszó


Jelenleg 704 látogató és 29 gyertyagyújtó van itt,
akik 40 személyért átlagosan 41 gyertyát gyújtanak percenként.
Visszajelzés


Az oldal ajánlása

Gobbi Hilda (Gobbi Hilda) oldala
Tölts fel Te is képet a képgalériájába gyertyagyújtás Új gyertya gyújtása gyertyái Gyertyái (5 db)


gyertya


Született: 1913. 06. 06. Budapest

Elhunyt: 1988. 07. 13. Budapest

Gobbi Hilda (Budapest, 1913. június 6. – Budapest, 1988. július 13. ) Kossuth- díjas színművésznő, érdemes és kiváló művész.


Élete

Az apai ágon olasz származású Gobbi Hilda a gimnázium után a putnoki Gazdasági Felső Leánynevelő Intézetbe járt, majd a Pázmány Péter Tudományegyetem Botanikus Kertjének gyakornoka volt. 1932- 1935 között a Színművészeti Akadémia ösztöndíjas növendéke. 1935- ben a Nemzeti Színházhoz szerződött. 1960 és 1970 között a József Attila Színház, 1971- től 82- ig újra a Nemzeti, majd 1982- től haláláig a Katona József Színház tagja.

1945 előtt részt vett a munkásszínjátsz ásban, szerepelt a Vasas Szakszervezet művészestjein és szerepet vállalt az ellenállási mozgalomban is. A német megszállás, 1944. március 19. után illegalitásba vonult. Apjától, Gobbi Ede századostól, egy munkaszolgálato s zászlóalj parancsnokától, katonai mentesítő űrlapokat szerzett az ellenállás részére, melyeket felsőbb kapcsolatain, Horváth Árpádon és Major Tamáson keresztül továbbított.


A háború után tevékenyen közreműködött a Nemzeti Színház újjáépítésében. Elkötelezett baloldaliként részt vett a közéletben is. Egy interjúban mondta egyszer: „Én sohasem voltam »c sak« szín ész. Hiszek abban a sokak által ostobaságnak vélt közhelyben, hogy a színész akarva- akaratlanul mindig politizál. Már csak azért is, mert másfél méterrel magasabban áll a közönségnél, amikor szól hozzá. ” Kezdeményezésér e jött létre a Bajor Gizi Színészmúzeum, a színinövendékek nek a Horváth Árpád kollégium, az idős színészek számára pedig a Jászai Mari és az Ódry Árpád színészotthon. A Jászai Otthonból később – szintén az ő kezdeményezésér e – a fiatal színészek otthona lett. A Színházművészet i Szövetségben, valamint a Színész Szakszervezetbe n sokat tett a rászoruló színésztársaiér t.


Nőkhöz fűződő vonzalmát nyíltan vállalta, hosszú éveken keresztül élt együtt Temessy Hédi színésznővel, majd Galgóczi Erzsébet írónővel. [1] Végrendeletében – mivel családja nem volt – vagyona egy részéből az Aase- díjat alapította meg, illetve az összeg kis részéből rászoruló, idős színésztársait támogató alapot hozott létre – ez a támogatás azonban mára jelentéktelen összegűvé vált. Visegrád- Szentgyörgypusz tai (a Kisoroszi- révnél) nyaralóját alkotóház céljára ajánlotta fel. Tiszteletére alapították meg a Gobbi Hilda- díjat a pályájuk delén túl lévő, korábban nem díjazott színészek számára.

Első gyertya meggyújtva: 2011. 09. 16.
Gyújtotta: Emődi Ildikó
Emődi Ildikó
Emődi Ildikó

5 gyertya ég az eddig gyújtott 2910 közül.
 
Az oldal szerkesztése Az oldal szerkesztése
 
üzenet Üzenet küldése az oldal létrehozójának
 
gyertyagyújtás elküldése Elküldöm egy ismerősömnek
 
Új gyertya gyújtása Új gyertya gyújtása
 
Gyertyái Gyertyái (5 db)
 
Gyertyái a térképen Gyertyái a térképenMegosztás közösségi oldalakon: QR kód QR kód


Megosztás egyéb weboldalakon: megnyitásához kattints ide