A weboldal cookie-kat használ a szolgáltatások minőségének javítására. A weboldal további használatával elfogadom a cookie-k használatát. Megértettem További információk
Gyertyaláng.hu a Facebook-on
 
Belépés
E-mail címed:

Jelszavad:



Regisztráció
Elfelejtett jelszó


Jelenleg 1202 látogató és 41 gyertyagyújtó van itt,
akik 55 személyért átlagosan 37 gyertyát gyújtanak percenként.




Visszajelzés


Az oldal ajánlása

Spéter Erzsébet (Mecénás) oldala
Tölts fel Te is képet a képgalériájába gyertyagyújtás Új gyertya gyújtása gyertyái Gyertyái (1 db)


gyertya


Született: 1915. 07. 01. Budapest

Elhunyt: 2007. 08. 17. Budapest


Spéter Erzsébet (Budapest, 1915. július 1. Budapest, 2007. augusztus 17. ) , mecénás, külföldre szakadt magyar. Többször házasodott, utolsó férje neve Henry volt.


Élete [szerkesztés]

Spéter Erzsébet az Amerikai Egyesült Államokbeli Miamiba emigrált, ahonnan 1980- as években tért haza, és először Vitray Tamás „Telefere” című műsorában találkozhatott vele az ország. Az Amerikában élő magyar diaszpórán belül nem volt ismert személyiség. [1] Országosan akkor lett közismert, amikor egy televíziós műsorban felajánlotta, hogy a vagyonából 20 000 dollárt ajánl fel a Nemzeti Színház építésének javára. Nem sokkal ez után jelentette be, hogy magyarországi művészek támogatására létrehozta az Erzsébet- díjat, amely 200. 000 dollár éves kamatát (6 százalékát) ajánlotta fel a díjazott művészek számára. A díjat 1995- ig osztották ki.


A magyar művészetet pártoló tevékenységéért cserébe a fent említett műsorban annyit kért Magyarországtól, hogy a majdan felépülő Nemzeti Színházban őrizze emlékét egy róla elnevezett Erzsébet Büfé. Kérését nem teljesítették.


Spéter Erzsébet senkihez sem hasonlítható megjelenéséről is híres volt: a már a nyolcvanas években is idős hölgy jellegzetes turbánban és ruházatban, erős sminkben és tagolt, lassú, tiszta beszédmodorával kitűnt a médiában szereplő személyek közül. Különös humoráról, az életről alkotott véleményéről is híres volt: 85 éves korában például felkérte néhány író barátját, hogy írják meg nekrológját.


„Nyolcvanöt éves vagyok, ha tetszik, ha nem, gondolnom kell a kaszásra. Combnyaktörést, gutaütést valami csoda folytán már túléltem. Az orvosok mondták is: Erzsébet, maga elpusztíthatatlan, ennyi bajt más közönséges halandó aligha vészelt volna át. Ezért aztán nyugodtan froclizom a halált, amelytől soha nem féltem. ”[2]

Friderikusz Sándor egyik beszélgetős műsorában anyjává fogadta Spéter Erzsébetet. Közeli barátságban volt Hernádi Gyula íróval.


Életének utolsó éveiben – bőkezűen osztogatott – vagyonából nagyon kevés maradt, egy budai társasházban töltötte utolsó éveit. Idős kora és szaporodó betegségei miatt 24 órás ápolásra szorult.






Spéter Erzsébet sírja Budapesten. Kozma utcai izraelita temető: 12/1- 7- 11.



2007. július 1- jén születésnapja tiszteletére és Spéter megsegítésére „Volt egyszer egy Erzsébet–díj” címmel gálaestet rendeztek (Huszák Zsóka jazz- és táncdalénekesnő kezdeményezésére) , amelynek bevételét Erzsébet asszony gyógykezelésére fordították. [3][4] A rendezvényen Psota Irén, Tordy Géza és egyéb Erzsébet- díjasok léptek fel.


Hosszú, sorozatos betegségei miatt 2007. augusztus 17- én hunyt el 92 évesen a budapesti Szent Ferenc Kórházban. Azt kérte, ha Magyarországon hal meg, hamvait szórják a Dunába. E kívánságát sem teljesítették. A Kozma utca 6. sz. alatti temetőben nyugszik.


Első gyertya meggyújtva: 2013. 04. 16.
Gyújtotta: Molnár Tamás
Molnár Tamás
Molnár Tamás

1 gyertya ég az eddig gyújtott 804 közül.
 
Az oldal szerkesztése Az oldal szerkesztése
 
üzenet Üzenet küldése az oldal létrehozójának
 
gyertyagyújtás elküldése Elküldöm egy ismerősömnek
 
Új gyertya gyújtása Új gyertya gyújtása
 
Gyertyái Gyertyái (1 db)
 
Gyertyái a térképen Gyertyái a térképen



Megosztás közösségi oldalakon: QR kód QR kód


Megosztás egyéb weboldalakon: megnyitásához kattints ide