A weboldal cookie-kat használ a szolgáltatások minőségének javítására. A weboldal további használatával elfogadom a cookie-k használatát. Megértettem További információk
Gyertyaláng.hu a Facebook-on
 
Belépés
E-mail címed:

Jelszavad:



Regisztráció
Elfelejtett jelszó


Jelenleg 1362 látogató és 37 gyertyagyújtó van itt,
akik 61 személyért átlagosan 51 gyertyát gyújtanak percenként.




Visszajelzés


Az oldal ajánlása

Szent Flórián (Szent Flórián, a tűzoltók védőszentje) oldala
Tölts fel Te is képet a képgalériájába gyertyagyújtás Új gyertya gyújtása gyertyái Gyertyái (210 db)


gyertya


Szent Flórián, a tűzoltók védőszentje

Az egyik legfélelmeteseb b elemi erőtől, a tűztől való rettegés keltette életre Flóriánnak a " tűz katonájának" kultuszát. Szent Flórián alakjával a világon sok helyen találkozhatunk:
Templomokban, házak falába süllyesztve, köztereken áll a római katona szobra, aki rocskából önti a vizet az égő ház tetejére. Tűzoltó elődeink védőszentjükkén t tisztelték, élete és halála megmintázza az elkötelezett hivatástudatot, az emberség, önzetlen segíteni akarás és hősies bátorság jelképévé vált.

Később az egyre szaporodó, egész falvakat, városokat elpusztító tűzvészek nyomán egyre több kép, szobor vagy kápolna készült, szentmiséket tartottak, harangoztak, sőt néhol böjtöltek a tiszteletére. A " tüzes" mesterségek - pékek, kéményseprők, kovácsok - képviselői választották külön védnökük gyanánt.

Florianus Cesiaban (a mai Felső- Ausztria területén) született a III. század második felében. Diocletianus császár uralkodása idején lépett be légiósként a római hadseregbe, ahol tehetsége, bátorsága révén gyorsan haladt előre a katonai pályán, rövidesen Caecia erőd parancsnoka lett.

A legenda szerint az erődben hatalmas tűzvész pusztított, amit Florianus - szinte kilátástalan helyzetből - megfékezett. Katonái, kiket a legszörnyűbb tűzhaláltól mentett meg, Florianus emberfeletti, isteni erejének tulajdonították a tűzvész elmúltát, s hírét szájról szájra adva, megszületett a Flórián- legenda.
Diocletianus és Maximian császárok uralkodása idején üldözték a keresztényeket. Florianus katonái közül is elfogtak negyvenet, kiket hosszú kínzások után tömlöcbe vetettek.
Florianus emberségessége, igazságérzete miatt fellázadt Aquilius kegyetlenkedése i ellen, börtönbe vetett 40 társa mellé állt, magát is kereszténynek vallva.

Ezt megtudva a helytartó felszólította, hogy áldozzon az isteneknek, ezt azonban Florianus megtagadta. Ekkor kegyetlenül megkínozták, majd kínpadra feszítették és a császár parancsára 304. május 4- én malomkővel a nyakában az Enns folyóba vetették.

A hóhér, aki bedobta megvakult, a folyó megijedt és a holttestet egy kiálló sziklára sodorta, ahol egy sas kiterjesztett, keresztet formáló szárnyakkal őrizte.

Sietve és titokban temették őt el. A sírnál számos csoda történt: gonosz szellemeket űztek ki emberekből, betegek gyógyultak meg és találtak enyhülést. Flórián sírja fölé a IX. században oltárt emeltek, majd kolostort építettek. Mert folyóban halt mártírhalált, a középkorban az árvizek elleni védőszentként is tisztelték.

Szent Flórián napját országszerte többfelé megünnepelték az önkéntes tűzoltóegyletek tagjai: istentisztelet, díszőrség felvonulása, nagy parádé emelte ki eme ünnep jelentőségét.

Napjainkban is minden év május 4. - én a tűzoltók a személye előtti főhajtással tisztelegnek Szent Flórián alakjának.


Első gyertya meggyújtva: 2011. 02. 22.
Gyújtotta: gymoni
gymoni
gymoni

210 gyertya ég az eddig gyújtott 86243 közül.
 
Az oldal szerkesztése Az oldal szerkesztése
 
üzenet Üzenet küldése az oldal létrehozójának
 
gyertyagyújtás elküldése Elküldöm egy ismerősömnek
 
Új gyertya gyújtása Új gyertya gyújtása
 
Gyertyái Gyertyái (210 db)
 
Gyertyái a térképen Gyertyái a térképen



Megosztás közösségi oldalakon: QR kód QR kód


Megosztás egyéb weboldalakon: megnyitásához kattints ide